Mineralogie

Edelstenen (Gemmologie, Edelsteenkunde, Mineralogie)

stenen zijn ‘edel’ wanneer ze over bijzonderheden beschikken als:

  • zeldzaamheid
  • schoonheid
  • zuiverheid

De helaas nog (té) veel gebruikte term ‘halfedelsteen’ is zeer misleidend.
De oorspronkelijke hoofd edelstenen; diamant, robijn, saffier, smaragd zijn vaak in de kwaliteit waarin ze betaalbaar zijn, minder kostbaar dan wat vroeger ‘halfedelstenen’ genoemd werden, bijvoorbeeld toermalijn, in goede kwaliteit waard. Vroeger? Ja de term ‘half edelsteen’ is rond 1956 al afgeschaft, omdat bovenstaande te verwarrend was en om dat niemand ten slotte iets ‘half’s wil.

Zeldzaamheid wordt bepaald door vraag en aanbod. Sommige edelstenen worden in verschillende continenten gevonden, anderen maar op 1 specifieke vindplaats.

Schoonheid is niet alleen een kwestie van smaak. Binnen de edelsteenkunde zijn er bepaalde factoren die bepalen of een steen mooi is. zeldzaamheid speelt hierin ook een rol. Grind, is bijvoorbeeld niet zeldzaam, (en daarom alleen al niet ‘edel’) en daarom ook niet ‘mooi’.

Zuiverheid is een kenmerk van Natuurlijke edelstenen, al dan niet met insluitsels ‘clarity’ in diamant keuringen, slaat wél op insluitsels. Zuiverheid staat in contrast met ‘namaak’, imitaties, syntheses en behandelde edelstenen.

In GemstoneShop.nl kun je in het Mineralen menu je gewenste edelsteen vinden via de Mineralogische eigenschappen.